Şehit İlhan Varank Ortaokulu'ndan İngilizce müzikal
"Aile Sağlığı Merkezlerinde Şiddet Olaylarına Karşı ‘0’ Tedbir!"
15.06.2023 - Perşembe 03:12Sağlıkta şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. Alanya’da 5 Nolu Damlataş Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Aile Hekimi Dr. Melek Bağce’nin dün görevi başında eşi tarafından bıçakla öldürülmesi ile ülkemizde Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) şiddet ve saldırı olaylarına karşı ne kadar hazırlıklı olduğu, ne gibi tedbirler alındığı, aile sağlığı merkezlerinde; X-Ray cihazları, güvenlik görevlisi, dedektör bulundurulması gibi önleyici unsurların ne düzeyde olduğu gibi soruları yeniden sorulmaya başlandı. Bundan neredeyse 1 yıl önce yine bir ASM’de bir kadın hemşire silahla vahşice katledilmişti. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) Başkanı Dr. Emrah Kırımlı ile görüştü.
“Beton Kadar Değerimiz Yok!”
ASM’lerde sağlıkta şiddete karşı Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi önlemler alınıyor? Aile hekimleri, sağlık çalışanlarının ASM’lerde güvenlik konusunda çalışma koşulları nasıl? gibi pek çok konuda BSHA’ya konuşan Başkan Kırımlı, “ASM’lerde Sağlık Bakanlığı sağlıkta şiddet karşısında sıfır önlem alıyor” tespitinde bulunarak, “Namlunun ucunda çalışıyoruz, can güvenliğimiz tehlikede. Bir inşaatta işçi ölüyor, inşaat çalışması duruyor. Dün bir meslektaşımız öldürüldü, ASM çalışanlarına işinize gelin denildi. Beton kadar değerimiz” yok tepkisinde bulundu.
Kartal’da 10 Nolu ASM’de Hemşire Erez Silahla Katledilmişti!
İstanbul Kartal Yunus Emre Mahallesi’ndeki 10 Nolu ASM’de görevli Hemşire Ömür Erez’in silahla ateş edilerek öldürülmesinin ardından daha bir yıl bile geçmeden yine bir ASM’de bu kez de bir aile hekimi Dr. Melek Bağce vahşice katledildi. ASM’lerin sağlıkta şiddet karşısındaki savunmasızlığına son verilecek mi? “Sağlık Bakanlığı ASM’lerde sıfır güvenlik tedbiri ile hayatlarımızı tehlikeye atıyor” diyen TTB AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Artık Bizden başka birlerinin bir şey yapması lazım” dedi.
“Bu Olay Bir İş Cinayetidir, Sorumlusu Önceden Tedbir Almayan Sağlık Bakanıdır!”
ASM’lerde sağlıkta şiddete karşı önleyici tedbirlerin alınması ile ilgili açıklamada bulunan TTB AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde bulunan 5 Nolu Damlataş Aile Sağlığı Merkezi’nde boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından bıçakla öldürülen Aile Hekimi Dr. Melek Bağce’nin katledilmesinin bir kadın cinayeti olarak kayıtlara geçmesinin yanında ayrıca bir iş cinayeti olduğunu söyledi. ASM’lerde çalışanların güvenliği için ‘sıfır tedbir’ vurgusunda bulunan Kırımlı, “Şu anda orada katledilen meslektaşımızla birlikte mesai yapan diğer sağlık çalışanları kadın arkadaşlarımız ve personel olayın ertesi günü yani bugün işe gitmek zorunda kalmışlardır. Bu iş bu kadar normal gösteriliyor. Ülkemizde kadın cinayetleri, sağlıkta şiddet olayları ve cinayetleri meşruluk kazandırılarak normalleştirilmektedir. Bir AVM’ye silahla girilemiyorken bir ASM’ye kesici aletle ve silahla rahatça giriş yapılabiliyor. Katmanlaşmış problemler sağlıkta, kadına, hayvana, çocuğa şiddet de gittikçe artıyor. 9 Ağustos 2022’de bir kadın hemşiremiz Ömür Erez, Kartal Yunus Emre Mahallesi’ndeki 10 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde öldürülmüştü. Aradan daha 1 sene geçmeden yine benzer bir olayla karşı karşıyayız. ASM’lerde kaderimize teslim mi olmalıyız? Böyle mi yaşamak zorundayız? Aile hekimlerinde güvenlik önlemleri sıfır seviyesindedir. Yaşanan cinayet devletin kamu kurumunda işlenmiştir. Ve bu bir iş cinayetidir. Aralarında husumet varmış, boşanıyorlarmış gibi bahanelerle adli bir vaka olarak kayıtlara geçirilmemelidir. Bu olayın sorumlusu 9 Ağustos’ta Kartal’da ASM’de katledilen hemşire Ömür Erez ve Konya’da görev yaptığı hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Doktor Ekrem Karakaya gibi meslektaşlarımız öldürüldükten sonra alınacağını söyleyen tedbirleri almayan Sağlık Bakanımızdır. Bizim işverenimiz odur, bu ölümlerin birincil sorumlusu kendisidir” dedi.
Hangi ASM’de Dedektör Var?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘buralara dedektör alacağız’ açıklaması olduğunu ifade eden Kırımlı, Sağlık Bakanlığı tarafından hangi kurumlarda bir dedektör temini yapılıp yapılmadığını sordu. Konya’da görev yaptğı hastanede silahla öldürülen doktor Ekrem Karakaya’yı da hatırlatan TTB AHEK Başkanı Dr. Kırımlı şunları kaydetti: “Artık kabullenilmiş bir çaresizlik içerisindeyiz. Bizler de depresyondayız. Doktorlar, sağlık emekçileri can güvenliklerinin olmadığı bir yerde durmak istemiyorlar. İşinizin gereğini yapmaya çalışıyorsunuz ama gelip sizi öldürebiliyorlar.”
Sağlık Emekçilerinin Beton Kadar Değeri Yok!
“Bir inşaatta bir işçi ölse o inşaat mühürleniyor. Bizim bir inşaattaki beton kadar değerimiz yok” diyerek tepkisini dile getiren Emrah Kırımlı şunları söyledi: “Bizim değerimiz yoksa bu memlekette sağlığın da kıymeti yok. ASM’lerde resmi hiçbir tedbir alınmıyor, güvenlik ile ilgili hiçbir adım atılmıyor. Sağlık Bakanlığı neye bakıyor? Hasta geldi, isteği yapıldı mı? Buna bakıyor. 25 yıllık hekimim hayatımda ilk defa odamdan çıktım. Çünkü şiddete uğrayacağımı düşündüm. Esas mesele burada az sayıda personelin ve çoğunlukla kadınların çalıştığı, mahalle aralarında, apartman altlarındaki ASM’lerde güvenlik anlamında kamu otoritesi tarafından hiçbir önlem alınmıyor olmasıdır. Yüzlerce aile sağlığı merkezi var ve bu kamu kurumlarda insanlar güvensiz, namlunun ucunda canlarını tehlikeye atarak çalışıyorlar. Toplumda bunu unutmamıza izin vermiyor ki bir sene geçmeden bir kişi daha öldürüldü. Sağlık Bakanlığı da hala sıfır tedbirle bu sorunu devam ettiriyor. Artık bizden başkasının bir şey yapması gerekiyor! Bir insan öldürülmüş en azından o kurumun bir durdurulması gerekiyor, yas tutulmasına bile müsaade edilmiyor. Yarın işinizin başına gelin deniyor.”
Sağlık Bakanımız Bir Tweet Bile Atmıyor?
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Alanya’da yaşanan olay karşısında sessiz kaldığını söyleyen Kırımlı, “Bakan Koca bu olaylar karşısında sessiz kalıyor. Bir tane tweet bile attı mı gördünüz mü? Bir hekim çalışanı öldürüldü. Ne zaman tweet atılıyor? Biz grev yaparsak tweet atılıyor. Bu olayların önlenmesi için Türkiye’nin sağlık hizmetlerini durdurmak zorunda mıyız? Güvenliksiz çalışıyoruz. Can güvenliğimiz tehlikede” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
KAYNAK: www.bsha.com.tr